fbpx
Društvo Obrazovanje

Erazmus+ stipendija za studentkinju iz Čajetine

Na upravo završenom Erasmus + konkursu za stipendiranje među najboljima se našla naša sugrađanka Emilija Milojević, studentkinja druge godine Filološkog fakulteta u Beogradu koja je dobila jednosemestralnu stipendiju za studije na Univerzitetu Jean Jaurès u Tuluzu.

Proces dobijanja Erasmus+ stipendije je vrlo zahtevan i realizuje se u više faza. Svi prijavljeni kandidati prvo na matičnom fakultetu podnose zahtev i bivaju rangirani prema proseku i kvalitetu motivacionog pisma. U drugom krugu sledi eliminacioni test, a potom utvrđenu listu kandidada Univerzitet u Beogradu šalje partnerima na Univerzitetima u Evropi koji odlučuju koji će kandidati dobiti stipendije.

Emilija Milojević je pokazala veliki talenat i znanje a njen prosek za prve dve godine studija je 10.0 a pre dve godine je osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju za francuski jezik.

Po završetku ove fakultetske godine naša sugrađanka će nastavu jesenjeg semestra treće godine pohađati u Francuskoj, na jednom od najvećih Univerziteta u Francuskoj gde studira više do 27.000 studenata iz celog sveta.

Našoj sugrađanki želimo puno uspeha na studijama u Francuskoj.

Erasmus+ projekat je namenjen za razvijanje mobilnosti studenata kako bi se deo studijskog programa jedan ili više semestara realizovao na stranim univerzitetima. Prednosti studenata koji su bili jedan deo svog obrazovanja na mobilnosti su višestruke. Pored neizbežnog sticanja brojnih poznanstava i upoznavanja drugih kultura, studenti uče strani jezik, dobijaju nova iskustva i najvažnije od svega, imaju mnogo veće mogućnosti za zapošljavanje kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Samim odlaskom na mobilnost studenti se u velikoj meri diferenciraju od ostalih studenata i time su u prednosti na njih, uspešne kompanije tu razliku prepoznaju.

Za studente iz Srbije to podrazumeva da se jedan ili više semestra provedu na nekom stranom univerzitetu. U praksi to znači da student druge godine osnovnih akademskih studija može u toku treće godine studija da pohađa nastavu na Univerzitetu u inostranstvu i da za vreme razmene prati i polaže ispite koji su ekvivalentni ispitima koje bi pratio u istom semestru ili godini na matičnom fakultetu. Najvažnija stvar je da će se studentu po povratku priznati položeni ispiti (umesto ekvivalentnih) i studije se nastavljaju na dalje.

Komantar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031