fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Obrazovanje

Eudkacija u školama o primarnoj selekciji otpada

U osnovnim školama na području opštine Čajetina organizovana je edukacija učenika na temu “Primarna selekcija otpada i njen značaj”. Edukacija ima za cilj podizanja svesti građana o značaju selektivnog sakupljanja otpada, odnosno odvajanja otpada na mestu nastanka.

Predstavnici KJP „Zlatibor“ zaduženi za komunikaciju i informisanje su posetili OŠ “Milivoje Borović” u Mačkatu. Učenici osmog razreda su ovom prilikom upoznati sa značajem primarne selekcije komunalnog otpada, postupcima njegovog razdvajanja, daljim tretmanom i značajem odgovornog upravljanja otpadom. Đaci su dobili i brošure, gde je u kratkim crtama predstavljen Lokalni plan opštine Čajetina za upravljanja otpadom.

Tokom edukacije najviše pažnje je posvećeno primarnoj selekciji, kako bi se što više otpadnog materijala (papir, karton, metal, plastika, staklo) na samom početku reciklažnog procesa odvojilo i recikliralo. Na ovaj način se efikasno koriste postojeći resursi a manje količine reciklažnih materijala se odlažu na Regionalnu deponiju Duboko, što će produžiti njen vek trajanja.

Predavanja o primarnoj selekciji otpada u narednom periodu biće sprovedena u srednjoj i ostalim osnovnim školama, kao i u vrtićima PU Radost.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930