fbpx
Društvo Zdravlje

Istraživanja čajetinskih lekara predstavljena na kongresu u Poljskoj

Nedavno održani 23.međunarodni kongres prodičnih lekara u Krakovu (WONCA), u Poljskoj je okupio najbolje medicinske stručnjake iz oblasti porodične medicine. U četiri dana održano je više desetina predavanja, a za učesnike kongresa je organizovano i više od stotinu radionica.

Na ovom prestižnom medicinskom savetovanju porodičnih lekara svoja istraživanja su predstavili i lekari iz Srbije, dr Gordana Bojović, dr Tamara Škodrić, dr Milena Kostić, dr Sanja Mojsilović, dr Milica Milićević, dr Marina Jevremović, dr Maja Vučković i dr Olga Radosavljević.

Stručnoj javnosti je predstavlje šest istraživanja iz Srbije a Dom zdravlja u Čajetini je bio nosilac istaživanja na teme „Autosomatska bolest policističnih bubrega i aneurizmatska bolest“ i „Bivši pušači – zdrava ili bolesna populacija“. Glavni istraživači na ovim projektima su bili dr Gordana Bojović i dr Tamara Škodrić.

 

Istraživanje na temu Autosomatska bolest policističnih bubrega i aneurizmatska bolest je izazvalo dosta interesovanja jer je familijarna policistična bolest bubrega otkrivena kao faktor rizika aneurizmatske bolesti u istraživanju koje su dr Gordana Bojović i Dr Mirjana Đurović pripremili prošle godine za 8.kongres opšte medicine. Rad na temu “Bivši pušači – zdrava ili bolesna populacija“ je postavio interesantna pitanja za dalja istraživanja.

Na kongresu je predstavljeno i istraživanje na temu Vakcinacija protiv sezonskog gripa u ruralnim područjima koje su pripremale Milena Kostić, Maja Vučković, Dušica Milovanović, Olga Radosavljević, Svetlana Kolaković, Gordana Palamarević, Sanja Urošević u saradnji sa Gordanom Bojović i Marinom Jevremović.

Pored gore pomenutih radova stručnoj javnosti su predstavljena i istraživanja na temu Rana demencija, Pacijenti sa multimorbiditetima, a prikazan je i slučaj bolesti meningoencefalitis.

Pored Doma zdravlja Čajetina u ovim istraživanjima su bili uključeni i domovi zdravlja u Lazarevcu, Mladenovcu, Valjevu i Zrenjaninu.

Doktorka Gordana Bojović je za zlatibor.tv izjavila da je bio san samo prisustvovati medicinskom skupu ovakvog ugleda, ali da je poziv za predstavljanje istraživanja bio neočekivan.

„Bili smo iznenađeni kada smo dobili poziv, jer nismo mogli ni da zamislimo će se naši radovi ući u izbor za kongres. Uredništvu se naši radovi dopali i uspeli smo da se organizujemo i da predstavimo naša istraživanja, istakla je doktorka Bojović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930