fbpx
Društvo Obrazovanje Zdravlje

Kombinovana nastava za sedmi i osmi razred

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola je doneo odluku da u 40 opština i gradova od ponedeljka sedmi i osmi razredi pređu na kombinovanu nastavu a srednjoškolci na onlajn nastavu.

Ovakva nastava se organizuje u u Užicu, Novoj Varoši, Bajinoj Bašti, Prijepolju, Priboju, Čajetini, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola. Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada tj onlajn nastava primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Ovo znači da će učenici sedmog i osmog razreda na teritoriji opštine Čajetina će od ponedeljka 13.septembra imati kombinovanu nastavu. Razredne starešine će kako smo obavešteni u OŠ Dimitrije Tucović detaljno obavestiti roditelje kako će se sprovoditi nastava sledeće nedelje. Prema ovoj odluci Srednja ugostiteljsko turistička škola u Čajetini će preći na onlajn nastavu.

Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposerednu nastavu u školama.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031