fbpx
Društvo Obrazovanje

Mobilnost mladih šansa za razvoj lokalne zajednice

U Čajetini se 21.maja razgovaralo o programu “Putuj svetom a ne netom” koji promoviše mobilnost mladih. Ovaj program je realizovan kroz dva projekta, kako bi se povećao nivoa znanja, pre svega mladih ljudi, o programima koji se odnose na mobilnost mladih, a koji su projektovani i koji postoje u raznim programima Evropske unije.

Izvor: zlatiborpress.rs

Nakon dve godine rada na promociji programa „Putuj svetom a ne netom“ i pokretanja zajedničke ideje za formiranje Koalicije za mobilnost mladih i lokalnih Fondova za mobilnost, potpisnici Memoranduma o saradnji sastali su se u Čajetini, u prostorijama Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“. Tom prilikom predstavljeni su dalji koraci i ideje za saradnju, ali i konkretni predlozi iniciranja lokalnih fondova za mobilnost mladih.

„Srbija je od 2019. godine postala punopravan član Erazmus +, i ako nije član Evropske unije, što je otvorilo velike mogućnosti za mlade ljude, za institucije obrazovanja i kulture, da kroz učešće u ovom programu dosta stvari urade za sredinu iz koje dolaze. Nama je cilj u ovom programu da povećamo broj aktera koji će raditi na njegovoj promociji, ali i da povećamo šanse mladih ljudi (u ovom momentu iz Zapadne Srbije) da učestvuju u ovim programima, na način da ih informišemo o tome, da ih uključujemo u konkretne programe razmena, a onda uporedo na lokalnom nivou radimo predloge korekcija lokalnih politika za mlade, koje će ovaj plan i program staviti da bude operativniji“, kaže Miroslav Tamburić iz organizacije FORCA (Udruženje Forum civilne akcije) Požega.

Izvor: zlatiborpress.rs
Izvor: zlatiborpress.rs

Sledeći korak, Tamburićevim rečima, je pokretanje inicijative za osnivanje lokalnih Fondova za mobilnost od strane Koalicije za mobilnost koju čine predstavnici lokalnih samouprava, ustanova, škola, udruženja građana i medija.

„U interesu nam je svima osnivanje Fonda za mobilnost mladih, koji bi koristili mladi sa teritorija opština koje su potpisnice generalnog Memoranduma o saradnji. Na taj način razvile bi se mogućnosti da mladi izlaze van granica Republike Srbije, da koriste različite resurse i da učestvuju u razmenama u okviru Erazmus+ programa pod okriljem Tempus fondacije, kako bi kasnije doprineli sopstvenom ličnom razvoju, posebno svojim povratkom doprineli razvoju lokalne zajednice iz koje dolaze“, istakla je Jagoda Jeremić iz Udruženja građana „Zlatiborski krug“.

Predstavnici organizacije FORCA izrazili su zadovoljstvo što je Opština Čajetina, preko institucija i udruženja veoma zainteresovana za saradnju, te je upravo zbog toga pokretanje ovog suštinski važnog koraka simbolično započelo baš u ovoj lokalnoj samoupravi. Podsećanja radi, Udruženje građana “Zlatiborski krug“ projekat “Putuj svetom, a ne netom“, sprovodi na inicijativu udruženja FORCA iz Požege, koji se realizuje još u opštinama Lučani, Nova Varoš, Priboj i Ivanjica, a finansira ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Izvor: zlatiborpress.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031