fbpx
Društvo Hobi Tehnopolis

Najskuplji domeni na svetu

Svaki biznis danas mora da ima svoj internet domen. To je jedan vid lične karte preduzeća od koga zavisi kako će potencijani klijenti i partneri videti kompaniju. Broj internet domena koji su aktivni na internetu svake godine se sve veći a do sada je registrovano oko 400 miliona domena. Što se cena registracije domena tiče one se kreću od 5 eura pa do par stotina evra. U ponudi je više od 280 ekstenzija za domene tako da se pored najpopularnijih .com, .net i .org mogu kupiti i domeni sa ekstenzijama .dog, .news, .farm …. Ukoliko kupac želi domen koji je kraći od dva znaka ova usluga se dodatno naplaćuje. U trgovini domenima danas postoji i takozvano sekundarno tržište gde se prodaju već registrovani domeni.

Prilikom kupovine registrovanih domena profesionalni kupci se koriste formulom koja podrazumeva trenutnu vrednost domena (Present Domain Value) koja je jednaka prosečnom broju pretraga na mesečnom nivou pomnoženo sa dolar troška po kliku. Dobijeni iznos se deli sa broje godina koliko je potrebno da domen bude prvi na pretraživačima. Tako bi na primer domen koji ima prosečno 1.000.000 pretraga mesečno a za prvo mesto mu je potrebno četiri godine vredeo bi 250.000 dolara. Pored matematičke računice o vrednosti domena odlučuje koliko je upotrebljena sintagma interesantna i na kom je jeziku.

Tako je u prethodnih petnaestak godina zabeleženo više desetina prodaja domena sa cenom preko milion dolara. Tako ko je pametno investirao u kupovinu domena mogao je prethodnih godina i dobro da zaradi.

Domen business.com je 1999.godine prodat za 7.5 miliona dolara a osam godina kasnije je postao vlasništvo RH Donnelly za 345 miliona dolara. Deo pogodbe je pored kupovine samog domena podrazumevao da kupac dobija i sav sadržaj koji je plasiran na ovoj stranici. Tu je zatim domen lasvegas.com koji je prodat za 90 miliona dolara. Kupac i prodavac su se dogovorili da se cena plaća u ratama. Kupac Vegas.com je te 2005.godine za ovaj domen odmah isplatio 12 miliona dolara, dok će ostatak sume biti isplaćen u ratama do 2040.godine

Zanimljiva je i prodaja domena CarInsurance.com koji je prodat za 49,7 miliona 2010.godine. U ovom slučaju radilo se o već veoma uspešnoj internet stranici sa informacijama o osiguranju vozila. Kupac QuinStreet je kupovinom ovog domena postao lider na on-line tržištu osiguranja vozila. Ista kompanija je kupila i domen Insurance.com za 35,6 miliona dolara. U ovoj kupovini su pored domena kupljeni i medijski sadržaji kako i softver koji je ovaj sajt posedovao.

Zanimljivo je da se na ovoj listi nalazi i jedan domen vezan za turizam. Kompanija HomeAway je 2009.godine za 35 miliona dolara je kupila domen VacationRentals.com samo da ga rivalska kompanija ne bi kupila. Podjednako je zanimljiva sudbina domena PrivateJet.com koji je kupila Nations Luxury Transportation iz Atalante, za 30,1 milion dolara od kompanije Don’t Look Media.com. Kada danas ukucate ovaj domen bivate preusmereni na internet stranicu FlyVictor.

Domen Voice.com je prodat 2019.godine za 30 miliona dolara kompaniji Block.one. A posebno je interesantno da ovaj domen u trenutku kupovine nije bio aktivan što u odnosu na ostale domene predstavlja najveći iznos plaćen samo za domen. Jedan od domena koji je doneo veliki prihod kupcu je domen 360.com koji je Vodafone prodao kompaniji Qihoo 2015.godine. Prodajna cena je bila 17 miliona dolara. Ovaj domen je sada osnovna stranica svih proizvoda kompanije Qihoo. Među najskupljim domenima su se do sada našli i domeni sex.com (13 miliona dolara), fund.com (12 miliona), hotels.com i tesla.com po jedanaest miliona.

Najskuplje plaćeni domeni

  1. Business.com – 345 miliona dolara
  2. LasVegas.com – 90 miliona dolara
  3. CarInsurance.com – 49,7 miliona dolara
  4. Insurance.com – 35,6 miliona dolara
  5. VacationRentals.com – 35 milona dolara
  6. PrivateJet.com – 30,1 milion dolara
  7. Voice.com – 30 miliona dolara

Da li će domen moći dobro da se unovči takođe zavisi i od stanja na tržištu i koliko je sama formulacija interesantna kupcima. Najbolji primer je domen tesla.com, koji je 2002.godine (po nekim podacima čak i 1992.godine) registrovao Stjuart Grosman. Osnovna ideja je bila da domen tesla posluži kao stranica o Nikoli Tesli, ali vlasnik dugo nije mogao da uskladi svoje obaveze sa željom da vodi ovu stranicu. U međuvremenu sve više kompanija je otvaralo svoje internet stranice, pa je tako 2005.godine došlo do spora sa kompanijom Tesla Industries koja je tvrdila da ovaj domen pripada njima. No, Grosmanovi advokati su uspeli da obore ovaj zahtev i domen tesla.com je i dalje ostao u vlasništvu Grosmana. Kako je kompanija Tesla motors postala brend u proivzodnji kako električnih automobila tako i u oblasti energetike jasno je da bi domen tesla.com bio odličan da pokrije sve brendove kompanije. Posle više godina pregovora dogovor je sklopljen 2016.godine i kompanija Tesla motors je kupila domen Tesla.com za 11 miliona dolara. Prodajnu cenu je otkrio Ilon Mask u jednom interviju 2018.godine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829