fbpx
Društvo Zabava

Nasleđivanje motornog vozila

Sticanje vozila nasleđivanjem je ređi način sticanja i može se reći i da je najkomplikovaniji. Da bi registrovali nasleđeno vozilo prvo mora da se završi ostavinska rasprava zatim u zavisnosti od statusa naslednika mora se pribaviti potvrda od poreske uprave da je naslednik oslobođen plaćanja poreza ili potvrda da je porez plaćen i tek zatim naslednik može prevesti motorno vozilo na svoje ime i izvršiti registraciju.

Od trenutka smrti ostavioca do ostavinske rasprave obično prođe dva do tri meseca i zakonom je predviđeno da matična služba uputi sudu podatke o preminulom licu, a sud slučaj dodeljuje notaru za sprovođenje ostavinske rasprave. Ukoliko ostavilac ima samo jednog naslednika prvog reda stvari su jednostavne. Ostavinskim rešenjem se imenuje naslednik, koji potom ide u poresku upravu i predaje poresku prijavu i za par dana dobija rešenje kojim je oslobođen plaćanja poreza.

U slučaju da ostavilac ima više naslednika prvog naslednog reda situacija je malo komplikovanija. Ostavinskim rešenjem se imenuju naslednici i ukoliko su se dogovorili o podeli imovine tačno se navodi šta je pripalo svakom nasledniku. Svi naslednici predaju poresku prijavu. Ukoliko su svi naslednici dobili jednake delove poreska uprava će izdati rešenje kojim se naslednici oslobađaju plaćanja poreza. Poreska uprava u procesu kada imamo više naslednika može se ispostaviti da nasleđeni delovi imaju različitu vrednost i stoga će oni naslednici koji su dobili imovinu koja je vrednija od njihovog idealnog dela morati da plate porez.

U praksi ako ostavilac ima dva naslednika prvog reda, a predmet nasleđivanja su dva motorna vozila. Svaki od naslednika će dobiti po jedno motorno vozilo, ali će poreska uprava nasleđe određivati prema ukupnoj vrednosti oba vozila. Tako da ako jedno vozilo vredi 500.000 dinara a drugo 200.000 dinara idealna polovina koja pripada svakom od naslednika bi bila 350.000 dinara. Ovo znači da bi naslednik koji dobije vozilo od 500.000 dinara imao da plati porez od 1.5% na 150.000 dinara koliko je njegovo vozilo skuplje.

Naslednici u drugom i trećem naslednom redu u svakom slučaju će morati da plate porez na nasleđe. Naslednici u drugom naslednom redu po zakonskom redu nasleđivanja porez na nasleđe i poklon plaćaju po stopi od 1,5 odsto dok oni koji se nalaze u trećem i daljem naslednom redu, odnosno obveznici koji sa ostaviocem, odnosno poklonodavcem nisu u srodstvu, porez na nasleđe i poklon plaćaju po stopi od 2,5 odsto.

Komentari

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Platis porez na platu, sa tim novcem kupis auto, platis porez na auto, placas porez svake godine na isti, otegnes papke i naslednik mora da plati porez na nesto sto je oporezovano toliko puta da je ovo savrsena kriminalna sema drzave, svaka cast!

 • Postovanje
  Naime sestra i ja smo nasledile ostavinskom raspravom od oca automobil 2020.Zelele bismo da taj automobil poklonimo sestrinoj kcerki,tj unuci preminulog.Sestra i ja zivimo u inostranstvu.Mozete mi pomoci kako bismo to pravno najbolje resili?Zahvaljujem na odgovoru

  • Imate dva rešenja, jedno je da sklopite ugovor o poklonu a drugo je ugovor o prodaji sa simboličnom cenom. Da bi se ovi pravni poslovi izvršili potrebno je da ugovori budu overeni kod notara u Srbiji.

 • Zdravo, nasledila sam od oca automobil kod kog su odjavljene tablice.
  Sta je potrebno da uradim da bih prodala auto tj poklonila?
  Da li kao prvi naslednik pracam porez ? Da li mogu odmah da napravim ugovor o poklonu bez placanja poreza?
  Hvala

  • Potrebno vam je resenje o nasledjivanju, u kome ste navedeni kao naslednik motornog vozila, sabracajna dozvola (ona je ponistena), i uverenje iz poreske uprave da je placen porez na nasledje ili da ste oslobodjeni placanja tog poreza, kao i kupoprodajni ugovor overen kod notara.

 • Sta treba da uradim u slucaju kada ja kao supruga pokojnog muza delim automobil sa njegovom decom iz prvog braka. Ja imam 2/4 auta jer se jedno od njegovo troje dece odreklo svog dela u moje ime a ostalo dvoje dece imaju po 1/4. Problem je sto se dvoje dece ne javljaju na moje pozive i posle ostavinske oni nisu otisli u svoje opstine da dobiju potvrde o oslobadjanju od poreza. Pri tom sam spremna da im isplatim svakom po 1/4 cene auta. Znaci sta raditi u ovakvom slucaju kada oni ne preduzimaju nista po tom pitanju a mislim da su u obavezi da prijave tu nasledjenu imovinu bez obzira dali su duzni platiti ili su oslobodjeni od poreza. Hvala unapred. Pozdrav.

   • Hvala na Vasem odgovoru ali mozda nisam bila dovoljno jasna sa postavljenim pitanjem. Mene interesuje kako da se auto registruje ako druga dva naslednika ne saradjuju tj ne kontaktiraju samnom. Dali putem suda ili mi mozete reci mozda neki drugi nacin. Znaci da bih registrovala auto, oni moraju uraditi isto sto i ja u opstini potraziti potvrdu da su oslobodjeni od poreza i naravno izjavu overenu kod notara da sam im splatila pripadajuci deo. Hvala unapred.

 • Sta se radi u slucaju, da je izgubljena saobracajna dozvola, a vlasnik je preminuo? U pitanju je manji motor. Sta se dostavlja kod notara?
  Hvala

  • Motor mora biti naveden kao vlasništvo preminule osobe u ostavinskom rešenju. Naslednici treba da prijave da je saobraćajna dozvola izgubljena.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930