fbpx
Društvo Vremeplov

Nemačka i Poljska u ratu

Subota, 2.septembar 1939.godine
Berlin – Varšava 

Diplomatske aktivnosti Velike Britanije kako bi se Nemačka i Poljska privolile pregovorima su pale u vodu. Nemački radio je 1.septembra objavio vest da su Poljaci u toku prethodne noći napali Nemačku. Po izveštajima koji stižu iz Berlina poljski vojnici su upali u Glajvic gde su zauzeli radio stanicu kako bi emitovali anti – nemačku propagandu. U ovim izveštajima stoji da su nemačke oružane snage odgovorile na napad i da je Glajvic oslobođen. S druge strane poljske diplomate demantuju ove navode i ističu da su nemačke jedinice napale Poljsku i da se borbe vode duže cele granice.

Nešto više informacija javnost je dobila u 10 časova kada se vođa Rajha, Adolf Hitler obratio Rajhstagu. On je u svom govoru istakao da je Versajski diktat bio mučenje za nemački narod i da je Dancing bio i ostao nemački grad. Hitler je zatim govorio o nemačkim naporima da se očuva mir ali i da se reši status nemačke manjine u Poljskoj, koja je po njegovim rečim teško patila pod vlašću Poljaka…

“Ove noći po prvi put su regularne poljske jedinice pucale na našu teritoriju. Od 5.45 minuta mi uzvraćamo vatri, i sada će bombe leteti za bombom. Ko bude koristio otrovne gasove dobiće otrovne gasove. Ko se ne bude pridržavao pravila ratovanja može sočekivati i da će mu se uzvratiti istom merom. Ja ću nastaviti ovu borbu bez obzira na neprijatelje sve dok bezbednost Rajha i njegovih prava nije osigurana.

Već šest godina radim na odbrani Nemačke. Preko 90 miliona maraka je potrošeno za naše oružane snage. Više od 90 miliona maraka je potrošeno za vojsku. Naši vojnici su najbolje opremljeni i ne mogu se porediti sa snagama iz 1914.godine. Moje poverenje u našu vojsku je sigurno…

Od Nemaca tražim samo ono što sam i sam bio spreman da učinim toko četiri ratne godine. Neće biti nedaća za Nemce koje i ja neću podneti. Moj život pripada mom narodu. Ja sam od danas samo prvi vojnik Nemačke. Još jednom moram obući svetu uniformu koju neću skinuti dok pobeda ne bude naša ili dok ne padnem u borbi.

Hitler je zatim prisutnima izložio plan nasleđivanja pa je u slučaju njegove smrti prvi naslednik Herman Gering, a zatim sledi Rudolf Hes, zatraživši od partije da ih sledi odano kao i njega.

U međuvremenu vlade Engleske i Francuske su u konsultacijama tako da su uveče 1.septembra nemačkim diplomatama uručene note kojima se zahteva momentalni prekid ratnih dejstva i povlačenje trupa sa teritorije Poljske i da će u suprotnom pružiti podršku Poljacima.

Tokom dana je bilo sporadičnih izveštaja sa ratišta. U Dancingu su vođene borbe za zgradu Pošte a poljski mediji javljaju da je nemačka mornarica napala garnizon na poluostrvu Vesterplate. Po izjavama očevidaca Poljaci su pružili snažan otpor u zgradi pošte i da su napadači imali više mrtvih i ranjenih. Poljski izvori javljaju da je ratni brod Schleswig-Holstein tukao položaje poljske vojske na poluostrvu Vesterplate. Poljski radio javlja da su lovačke eskadrile uspele da presretnu nemačke bombardere i da spreče napad na Varšavu.

Ovaj tekst je realizovan u okviru projekta Vremeplov kojim se obeležava 80 godina od početka II svetskog rata koji zajednički pripremaju Muzej maketa As i portal zlatibor.tv.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031