fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Zdravlje

Obeležen dan Crvenog krsta

U Kulturnom centru Zlatibor u subotu 11.maja je obeležen Nacionalni dan Crvenog krsta. Ovom prilikom su dodeljena priznanja višestrukim davaocima krvi iz opštine Čajetina.

Na početku programa Neda Spasenić, učenica OŠ Milivoje Borović IO Šljivovica je recitovala stihove sve pesme. Prisutnima se potom obratila predsednica Crvenog krsta Čajetina Zorica Nešković.

“Crveni krst Čajetine ima dva zaposlena i mali broj volonetera ali uz podršku lokalne samouprave uspevamo da izađemo u susret svim našim građanima kojima je naša pomoć potrebna. Takođe moramo da naglasim da smo u prethodnoj godini imali četiri akcije dobrovoljnih davanja krvi, gde je prikupljeno sto četrdeset četiri jedinice krvi. Nastojimo da povećavamo broj što je više moguće u ovom periodu i da pokažemo da je dobrovoljno davanje krvi jedna humana akcija u koju treba da se uključi što veći broj akcija i pojedinaca.

Gospođa Nešković je ovom prilikom iskazala zahvalnosti i JKZ Vovodov – Zlatibor čiji se radnici masovno odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

“Još jednom bih htela da se zahvalim što ste tu sa nama i što podržavate naše aktivnosti. Zjaedno činimo život naših građana boljim. Hvala., zahljučila je Zorica Nešković.

U ime Crvenog krsta Srbije prisutnima se obratio predsednik dr Dragan Radulović koji je istakao da je 11.maj značajan dan u kalendaru jer je to Nacionalni dan dobrovoljnog davalaštva krvi.

“Dobrovoljno davalaštvo krvi je simbol rada svake organizacije Crvenog krsta u svetu. I to je jednao veoma važna aktivnost koja je bitna za funkcionisnaje zdravstvenog sistema u Srbiji. Ono sa čime možemo da se ponosimo Crveni krst svake godine organizuje preko tri ipo hiljade akcija dobrovoljnog davanja krvi. Da je prošle godine Crveni krst u svojim akcijama prikupio preko sto trideset pet hiljada jedinica krvi, što čini dve trećine ukupne količine koja je sakupljena u akcijama dobrotvornog davanja krvi u našoj zemlji.

Doktor Radulović je iskakao da je 2023.godine prikupljeno 15.000 jedinica krvi više nego prethodne godine a da je za prve četiri meseca ove godine prikupljeno 4.000 jedinica više nego za isti period prošle godine.

“Krvi nikad nije dovoljno, a naročito sada kada dolazi period letnjih meseci kada postoji najveća kriza u količinama krvi. Kada je potrebno intenzivirati akcije promocija dobrovoljnog davanja krvi.

Cilj Crvenog krsta u narednom periodu će biti promocija davanja krvi kako bi se akciji pridružili i građani koji do sada nisu davali krv, kako bi se proširila baza davalaca. U ovom trenutku je registrovano više od 160.000 aktivnih davalaca krvi.

Doktor Radulović je pohvalio rad Crvenog krsta Čajetina i izneo je podatak da u akcijama dobrovoljnog davanja krvi u Čajetini broj žena dobrovoljnih davalaca je iznad republičkog proseka.

” Ono šta je važno je da se razvija solidarnost i empatija da time naučimo mlade da što više dovedemo u akcije dobrovoljnog davanja krvi i u Crveni krst, Jer se u Srvenom krstu uči ono šta je najpotrebnije čoveku i pobuđuje ono najbitnije u čoveku, dobrotu. Kao ni krvi nikad nije ni dobrote dosta,” zaključio je dr Dragan Radulović.

U ime opštine Čajetina prisutne je pozdravila direktorka Kulturnog centra Zlatibor, Danica Šišović koja je izjavila da se mladi u opštini Čajetina uče dobroti i da Zlatibor krasi kućno i domaće vaspitanje.

“Ako decu od malena naučimo da delimo mi ćemo napraviti nešto od toga. Nije veliki čovek oni što ima već sa onim što daje. Hvala vam što ste došli i ako smo išta preneli na decu onda smo uspeli. Hvala vam svima, zaključila je gospođa Šišović.

Ovom prilikom su Zahvalnice dobili:

Jovana Stojanović (prvi put davalac krvi), Bernard Vujović, Miroslav Tucović, Rada Mijailović (za pet davanja), Ratko Aleksandrić, Dejan Tošanić, Aleksa Savić, Goran Vilotijević (za deset davanja krvi), Dragan Jezdimirović, Vladimir Vukomanović i Milisav Kuzeljević (za dvadeset davanja), Srećko Dragović, Srđan Stojanović, Milijan Sokić (za 35 davanja), Darko Aćimović, Milosav Panić, Milorad Jezdović i Zvonimir Pitulić (za pedeset davanja).

Goran Radibratović je nagrađen za 75 davanja krvi a Novak Maksimović za 100 davanja krvi do sada.

U programu su pored Nede Spasenić nastupile Jelena Kuzeljević i Jelena Kovačević učenice Srednje ugostiteljsko turističke škole u Čajetini su pročitale svoje radove, a program je završen nastupom Jovane Aćimović koja je otpevala narodnu pesmu “Čije je ono devojče”.

Autor: Aslani Samir

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031