fbpx
Društvo Obrazovanje Vremeplov

Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

Učenici osmog razreda OŠ Dimitrije Tucović su 22.aprila 2021.godine kroz digitalnu formu obeležili Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Uz pomoć nastavnice istorije, Ane Vasilijević učenici osnovne škole D su pripremili radove u kojima se neguje tradicija sećanja. P

“Naša ideja je bila da učenici pripreme malo istraživanje u okviru porodice i da otkrijemo kako izgleda porodično sećanje na ovaj period. Učenici su bili vredni i prikupili smo trideset i pet radova. Moram priznati da je kultura sećanja živa. Imamo svetle primere humanosti među neprijateljima, ali isto tako i primere brutalnog stradanja uz potpuno odsustvo čovečnosti. Deo radova je već objavljen na digitalnoj platformi padlet a ostale radove ćemo narednih dana pripremiti i objaviti, rekla je za zlatibor.tv nastavnica Vasilijević

Na ovom digitalnom panou pored učeničkih radova su se našli i dokumenti o nemačkom teroru u Srbiji, zatim kako je nastala pesma Đurđevdan, učeničke prezetacije o koncetracionim logorima, ali i priče o herojima koji su spašavali živote.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu je državni praznik u Srbiji, koji se obležava od 2012.godine i posvećen je sećanju na Srbe, Roma i Jevreje, koji su stradali u masovnim zločinima nacista, ustaša i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata pa prostoru Jugoslavije.

Za dan sećanja je izabaran 22.april, dan kada je 1945.godine više od 1.000 logoraša iz Jasenovca pokušalo proboj iz ovog ustaškog logora. Masovni zločini su organizovani kako bi se u delo sprovele nacističke teorije o rasnoj čistoti po kojoj se inferiorni narodi imaju istrebiti. Nacistička ideologija je podrazumevala istrebljenje Jevreja i Roma, a u NDH ova teorija je podrazumevala i eliminaciju Srba. U masovnim zločinima na teritoriji NDH teško je postradao srpski narod. Najveći simbol stradanja je postao ustaški logor Jasenovac gde je na brutalan način ubijeno više stotina hiljada Jevreja, Roma i Srba.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930