fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Obrazovanje

Obrazovanje bez granica

U ponedeljak, 27. marta, u Specijalnoj školi „Miodrag V. Matić“ u Užicu, održana je konferencija za novinare u okviru projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori.

Milka Vasiljević, menadžer projekta i direktorka osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, koja je nosilac projekta u Srbiji, istakla je da je realizacija projekta započeta polovinom oktobra prošle godine, kao deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

Projekat je započet pod sloganom Obrazovanje bez granica, sa ciljem unapređenja socijalne inkluzije i kvaliteta života dece i mladih sa smetnjama u razvoju, kroz razvijanje saradnje pograničnih oblasti u korišćenju i razmeni ljudskih resursa i informaciono-tehnoloških dostignuća, asistivne tehnologije i vršnjačke podrške. Gospođa Vasiljević je predstavila dosadašnje rezultate projekta i najavila obuku za za nastavnike, roditelje i decu sa posebnim obrazovnim potrebama, o korišćenju asistivnih tehnologija, koje će se u narednom periodu realizovati.

Zorica Vesović, direktorka Specijalne škole „Miodrag V. Matić“ koja je partner u realizaciji projekta, govorila je o značaju projekta za ovu instituciju. Formiranje i opremanje Centra za asistivnu tehnologiju će uveliko pomoći učenicima i nastavnicima u primeni i savladavanju obrazovnog programa.

Zorica Milosavljević, predsednica udruženja građana Zlatiborski krug koji je partner u realizaciji projekta i pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini, istakla je ulogu ove organizacije s obzirom na njeno veliko iskustvo u radu sa volonterima.

Deo projekta predstavlja i formiranje Volonterskih centara u Užicu i Čajetini, u okviru kojih će obučeni volonteri raditi sa korisnicima Dnevnog boravka, odnosno učenicima Specijalne škole.

U Crnoj Gori, projekat realizuje Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Pljevlja“, u saradnji sa Dnevnim centrom za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Berane“, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Projekat traje 15 meseci a finasira ga Evropska unija. Novinari su pozvani da prate tok realizacije projekta na sajtu projekta www.obrazovanjebezgranica.org.rs

Vesna Belčević, program asistent
Osnovna škola “Dimitrije Tucović”

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930