fbpx
Društvo Obrazovanje

Održana 2.sednica Eko-odbora OŠ Dimitrije Tucović

U četvrtak, 16.oktobra je održana 2.sednica Eko-odbora OŠ “Dimitrije Tucović” za školsku 2014/2015.godinu u okviru međunarodnog programa Eko-škole.

Škola je ove godine odabrala temu „Otpad“. Sednicu je otvorila direktorka škole, gospođa Milka Vasiljević. Zahvalivši se prisutnima, istakla je značaj primene Programa u školi, koja je važna instiucija za usvajanje životnih veština i navika koje će učenici prenositi na svoje roditelje i okruženje.

eko-odbor-cajetina14-2

Članovi Eko-odbora obeležili su Svetski dan zdrave hrane, simbolično se posluživši čajem i negaziranim sokovima.

Na sednici je proširena i usvojena lista članova Eko-odbora, čiji je značaj za realizaciju aktivnosti u okviru Eko-škole veoma veliki, jer je osnovnoj školi iz Čajetine cilj uključivanje što većeg broja aktera iz lokalne zajednice u ovaj projekat. Članovi su usvojili Program rada Eko-škole za ovu školsku godinu, a jedna od aktivnosti realizovana je na sednici.

Profesorka biologije Snežana Tučić je kroz prezentaciju održala predavanje o zdravoj hrani i primarnoj selekciji otpada. Istakla je da je ovogodišnji slogan za obeležavanje Svetskog dana zdrave hrane: „Brini o zemlji, nahrani svet“, a da su UN ovu godinu proglasile za međunarodnu godinu porodične poljoprivrede. Došlo se do zaključaka da je zdrava hrana u neraskidivoj vezi sa zdravom životnom sredinom, što je i bio uvod za predavanje o otpadu. Profesorka Tučić je istakla da se otpad deli na mokri i suvi, i dala primere iz svakodnevnog života. Važno je probuditi svest o selekciji otpada, jer tako čuvamo životnu sredinu, štedimo energiju, vreme i novac. Svako treba da radi ono što može, i tako će dati primer drugima. Kroz slajdove je prikazan put otpada od kontejnera do deponije.

eko-odbor-cajetina14-1

Opština Čajetina se od ove godine uključila u primarnu selekciju otpada. U gradskim sredinama Opštine postavljeni su kontejneri za suvi otpad, a od naredne nedelje će u školama na Zlatiboru i u Čajetini biti postavljene kese, pa će i učenici moći da selektuju otpad dok su u školi.

Mr Zoric Milosavljević, koordinatorka programa, istakla je da je ovo dobra prilika da se učenici uključe u akciju, tako što će uticati na svoje okruženje i naučiti da je dugoročno dobro odvajati otpad. Još jednom je pozvala sve prisutne da se angažuju prema svojim mogućnostima kako bi se postigao cilj.

Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine se uključila u Međunarodni program Eko-škole od septembra 2013. godine. Nakon niza uspešno realizovanih aktivnosti u okviru teme „Energija“, škola je dobila sertifikat o statusu Eko-škole, koji će joj biti dodeljen do kraja oktobra od strane nacionalnog mentora.

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora

OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina

jagodajeremic@gmail.com

064/17-44-498

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031