fbpx
Društvo Obrazovanje

Počelo testiranje za prekvalifikacije u IT

Na portalu itobuke.rs je objavljeno obaveštavenje da je počelo pozivanje za onlajn testiranje u okviru prvog kruga selekcije za učešće na kursu prekvalifikacija u IT sektoru. Testiranja su počela 17.marta. Prijavljena lica su pozivana putem SMS poruka ili putem e-maila. Kandidati su dobijali SMS poruku koja sadrži link za testiranje i PIN kod za startovanje onlajn platforme za testiranje. Kandidati koji prilikom prijavljivanja nisu dostavili broj mobilnog telefona, detaljne instrukcije za polaganje onlajn testa dobiće putem e-mejl adrese.

Upotreba platforme za testiranje je vrlo jednostavna. Organizatori ovog projekta su i ovom prilikom zamolili sve kandidate da pažljivo čitaju uputstva na platformi. Takođe je pripremljeno i uputstvo za polaznike šta da radae u slučaju da se testiranje prekine, naime kandidati treba ponovo da ode na link iz poruke i ponovi procedura upisivanja PIN koda. Testiranje će se nastaviti tamo gde je zaustavljeno. Takođe je kandidatima ostavljena i mogućnost da između dva testa prekinu testiranje, ali i upozorenje da se testiranje ne sme prekidati u delovima gde postoji vremensko ograničenje za rešavanje zadataka.

Jedan od kandidata je za zlatibor.tv  objasnio da je test bio intenzivan i da mu je trebalo oko 2 sata da reši sve zadatke. Kao što je i navedeno u uputstvu testirano je deduktivni i induktivno razmišljanje, kao i numeričko i prostorno rezonovanje. Posebna pažnja je posvećena radnim stilovima a deo testa su bile i procene radne etike i profesionalnog interesovanja. Za rešavanje pojedinih grupa pitanja su postojala i vremenska ograničenja od 2 do 30 minuta.

Svi prijavljeni imaju rok da ovaj test urade sve do utoraka 21.marta 2017.godine do 23 časa. Po završetku testiranja svih prijavljenih biće objavljen spisak kandidata koji će biti pozvani na drugi krug selekcije koji podrazumeva dodatna testiranja sposobnosti i sklonosti koja će se održati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kandidati koji ne budu odabrani za učešće u pilot fazi projekta biće ponovo kontaktirani za učešće u testiranju u glavnoj fazi projekta.

Za učešće na ovom konkursu se prijavilo 8.902 kandidata. Konkurs je bio otvoren dve nedelje, a organizovalo ga je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa IT zajednicom.

Najveći broj prijavljenih kandidata je starosti od 26 do 35 godina (50 odsto), a najmanji broj je starosti od 56 do 70 godine (svega 1.2 odsto). Od ukupnog broja prijavljenih, 20 odsto su starosti od 18 do 25 godina, a 22 odsto predstavnika starosne grupe od 36 do 45 godina. Najveći broj prijavljenih kandidata trenutno nije u radnom odnosu (67 odsto), dok 33 odsto kandidata koji imaju posao. Kada je reč o stručnoj spremi, 46 odsto prijavljenih ima završenu srednju školu od kojih 25 odsto pohađa neki studijski program, a 27 odsto ima već završene osnovne studije. Kandidati koji imaju završen master predstavljaju 15 odsto prijavljenih, a oni koji imaju završenu višu školu svega 13 odsto. Među prijavljenima ima i onih koji poseduju doktorat. Osobe ženskog pola zastupljene su sa 35 odsto, dok je 65 odsto kandidata muškog pola.

Projekat prekvalifikacija biće realizovan u tri velika grada pa su učesnici imali mogućnost da se izjasne u kom gradu bi pohađali obuku. U Beogradu bi obuku pohađalo 62 odsto kandidata, a 24 odsto u Novom Sadu i 14 odsto u Nišu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930