fbpx
Društvo Ekologija

“Posadi svoj hlad” – podela sadnica u Čajetini

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odzivom velikog broja meštana, Opština Čajetina se pridružila akciji Posadi svoj hlad. Ovom prilikom obaveštavamo građane da će biti organizovana javna podela 30.000 sadnica u podne 9. aprila u celoj Srbiji.

U opštini Čajetina, podela sadnica će biti organizovana na lokaciji ispred zgrade Opštine. Sadnice su obezbeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija koje žele da ozelene mesta gde živimo i kojima je bitno zdravlje građana. Od ukupno opredeljenog broja sadnica za opštinu Čajetina, škole će dobiti 10%. Građani koji žele da posade sadnicu belog jasena, a nemaju adekvatno mesto, moćiće to da urade na javnoj površini u skladu sa instrukcijama Službe zelenila KJP „Zlatibor“.

Ovo nije samo ekološka akcija usmerena ka borbi protiv klimatskih promena, već je i akcija koja ima zdravstvenu funkciju jer je svako drvo jedinstveni zeleni respirator. U akciji se dele dvogodišnje sadnice belog jasena uz uputstvo za sadnju. Zato posadite svoj hlad i obezbedite čist vazduh vama i vašoj porodici. Broj sadnica je ograničen, jedna osoba može najviše da dobije jednu sadnicu.

Svaka sadnica sadrži logo sponzora kao i QR kod preko kojeg možete da je registrujete i pratite uputstva za njen dalji razvoj. Druga strana vezice je ostavljena za vaše ime i datum sadnje.

Nakon podele 60.000 sadnica u jesenjoj i prolećnoj akciji plan je da u narednim godinama bude podeljeno 300.000 sadnica građanima kako bi se i na taj način stvorila zdravija mesta za život svih nas. Mi ne sadimo drveće u šumama nego u gradovima zato što tamo i živimo.

Projekat Posadi svoj hlad je usaglašen sa ciljevima definisanim u pretpristupnom Poglavlju 27, kao i uskladu sa ciljevima svetske akcije „Trillion Trees” Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u kojoj je NVO Zeleni razvojni centar partner za održiva ekološka rešenja u Republici Srbiji. Ovaj projekat je takođe usaglašen sa evropskim Zelenim planom (European New Deal) u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih institucija.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829