fbpx
Društvo Obrazovanje

Predavanje o elektronskim knjigama za učenike OŠ Dimitrije Tucović

Predavanje o elektronskim knjigama – slika 1

U petak 25. oktobra 2019.godine u OŠ Dimitrije Tucović je održano predavanje o elektronskoj knjizi. Predavanje je organizovano u saradnji novinarsko – literarne sekcije OŠ Dimitrije Tucović i portala zlatbor.tv. Đacima je o elektronskoj knjizi govorio novinar Samir Aslani. U svojevrsnom putovanju kroz istoriju učenici su mogli da saznaju kako se razvijalo knjižarstvo i kakav je to uticaj imalo kako na pismenost tako i na razvoj knjige. Kroz hronološki prikaz đaci su se upoznali sa knjigama pisanim na papirusu, glinenim tablicama, bambusovim štapićima, pergamentu i naravno na papiru.

Đacima je dat i kratak pregled razvoja digitalnih dokumenata i programa koji se danas koriste. Na predavanju je bilo reči o dokumentima kreiranim u notepadu, microsoft wordu, adobe pdf. Najviše se govorilo o epub formatu koji odlikuje prilagodljivosti uređajima. Ovaj format čitaocima omogućava veliku slobodu u određivanju pozadine, vrste i veličine slova uz relativno malu upotrebu memorije.

Predavanje o elektronskim knjigama – slika 2

Ovom prilikom je izvršen i mali eksperiment gde su đaci mogli da čitaju knjige koristeći više različitih uređaja kao što su računar, tablet i telefon. Posle predavanja đaci su sa nastavnicima razgovarali o dobrim i lošim osobinama elektronske knjige.

Kao glavni argument protiv elektronskih knjiga đaci su pomenuli probleme sa vidom zbog korišćenja telefona. Svidela im se ideja da se na ovaj način smanji težina đačkog ranca i činjenica da elektronska knjiga ima mogućnost da se tekst podvuče ili markira. Đaci koji su učestvovali u eksperimentu su zatim govorili o svojim iskustvima čitanja knjige u različitim digitalnim formatima.

Tekst pripremljen na časovima literarno – novinarske sekcije OŠ Dimitrije Tucović, autor Ivona Pećinar

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031