fbpx
Društvo Obrazovanje

Predavanje o prevenciji vršnjačkog nasilja za Savet roditelja OŠ Dimitrije Tucović

U četvrtak 23.decembra je održana sednica Saveta roditelja na kojoj su roditelji upoznati sa aktivnostima u prevenciji vršnjačkog nasilja u OŠ Dimitrije Tucović. Jagoda Jeremić, nastavnica srpskog jezika i književnosti i član Tima za borbu protiv nasilja je predstavila sve aktivnosti u prevenciji i borbi protiv vršnjačkog nasilja koje se sprovode. Članovi Saveta roditelja su upoznati sa aktima kojima je regulisana ova oblast, kao i procedurama vezane za ovu problematiku. Aktima je difinisano više oblika nasilja kao što su fizičko, emocionalno, socialno, seksualno nasilje, kao i nasilje zloupotrebnom informacionih tehnologija. Po intenzitetu su definisana tri stepena nasilja. U prvom stepenu nasilničko ponašanje rešava razredni starešina u okviru odeljenja. U drugom stepenu nasilničko ponašanje se rešava u okviru škole, dok se u trećem stepenu pored škole u rešavanje ovog problema uključuju i Centar za socijalni rad, policija, zdravstvo…

Statistički podaci govore da je nasilničko ponašanje češće među učenicima starijih razreda. Istraživanja su pokazala da žrtve trpe nasilje u produženom trajanju i da se teško odlučuju da traže pomoć. U poslednje vreme je sve češće nasilje zloupotrebom informacionih tehnologija. U ovim situacijama se radi prvenstveno o isključivanju pojedinaca iz društvenih grupa, ili njihovo vređanje i ponižavanje u grupama. Takođe čest je slučaj i deljenja foto i video sadržaja uvredljivog karaktera.

Ovom prilikom članovi Saveta su upoznati šta sve predstavlja digitalno nasilje, uključujući i fotografisanje i objavljivanje fotografija bez dozvole roditelja. Skrenuta je i pažnja da roditelji treba da povedu više računa o aplikacijama i internet stranicama koje deca posećuju i na način komuniciranja sa vršnjacima. Takođe, govorilo se i o prijavljivanju nasilja, proveru sumnji i koracima u rešavanju vrnjačkog nasilja.

Direktorka škole Milka Vasiljević je apelovala na roditelje da se uključe u borbu protiv nasilničkog ponašana i da svaki vid nasilja prijave a da ne pokušavaju sami da rešavaju problem.

Sednici Saveta roditelja je prethodio sastanak predstavnika škola, lokalne samouprave, zdravstva, policije i Centra za socijalni rad opštine Čajetina. Ovom sastanku je prisustvovala Jelena Smiljanić, koja je informisala članove Saveta roditelja o zaključcima sa ovog sastanka.

Dogovoreno je da članovi Saveta roditelja na temu prevencije vršnjačkog nasilja održe predavanja u svojim odeljenjima i da se organizuju radionice kako za đake tako i za roditelje.

Na ovoj sednici je direktorka škole, Milka Vasiljević članovima Saveta roditelja predstavila i rezultate analize završnog ispita za učenike osmog razreda. Po analizi Zavoda za vrednovanje kvaliteta nastave osmaci OŠ Dimitrije Tucović su ostvarili napredak i da imaju značajno bolje rezultate u odnosu na okružni i republički prosek. Konstatovano je da je prosečan broj bodova iz matematike, srpskog jezika i književnost, i na kombinovanom testu bilo iznad republičkog proseka.

Pod tačkom razno se razgovaralo o aktuelnim problemima i radovima na sportskoj sali koja se gradi pri školi na Zlatiboru. Članovi Saveta su obavešteni da radovi napreduju i da će uskoro sala biti stavljena u funkciju.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031