fbpx
Društvo Humanost i solidarnost

Priznanje za Zlatiborski krug

Udruženje Zlatiborski krug ovu godinu završava sa jednim lepim priznanjem i nagradom za učešće u Nedelji globalnog obrazovanja 2021. Za pokazanu kreativnost i posvećenost u obrazovnim aktivnostima za unapređivanje rodne ravnopravnosti u lokalnoj zajednici, Zlatiborski krug je prepoznat kao primer dobre prakse.

Nacionalna tema ovogodišnje Nedelje globalnog obrazovanja, koja je trajala od 15-21. novembra, je bila rodna ravnopravnost. Ministarstvo omladine i sporta i Centar za omladinski rad su od 25. oktobra do 12. novembra otvorili poziv za prijavu aktivnosti koje će se sprovoditi tokom Nedelje globalnog obrazovanja, za škole, javne institucije i organizacije civilnog društva.

Zlatiborski krug se prijavio za učešće sa nizom aktivnosti koje su planirane da se realizuju u Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“, pod zajedničkim nazivom „Iako svi nismo isti- svi imamo ista prava“.

Čitave nedelje, u „Zračku“ su organizovane radionice za korisnike i učenike-volontere iz osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, na temu rodne ravnopravnosti. Deca su prezentovala rodne uloge, tako što su dečaci na kulinarskim radionicama mesili i pravili kolače, a devojčice se su „majstorisale“ i „popravljale“ igračke i aparate koji nisu funkcionisali.

Sredinom nedelje, Zorica Milosavljević, predsednica Zlatiborskog kruga i članica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina je korisnicima i članovima Ekološke sekcije osnovne škole, koji su bili gosti u „Zračku“ govorila o osnivanju i radu Saveta, realizovanim aktivnostima i daljim planovima.

Zaposlene u „Zračku“, Marina i Nataša su napravile prezentaciju sa tekstom o rodnoj ravnopravnosti i fotografijama snimljenim na radionicama tokom nedelje, kada su se korisnici sa svojim drugarima iz osnovne škole zabavljali učeći i primenjujući rodnu ravnopravnost u svakodnevnoj igri. Prezentacija je postavljena na nalog Zlatiborskog kruga na portalu za deljenje obrazovnih sadržaja. Prezentaciju možete preuzeti ovde

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031