fbpx
Društvo Ekologija

Projekat “Šuma za šume – vlast za građane”

Udruženje vlasnika privatnih šuma “Bor” iz Užica započelo je sprovođenje projekta “Šuma za šume – vlast za građane” čiji je cilj da doprinese namenskom i transparentnom trošenju sredstava budžetskog fonda za šume u opštinama Zlatiborskog okruga.

U toku projekta planirane su brojne akcije i aktivnosti javnog zagovaranja kojima Udruženje vlasnika privatnih šuma “Bor” planira da utiče na gradsku administraciju da pristupi izradi Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za šume. Ovaj fond na godišnjem nivou donosi gradskom budžetu oko million dinara namenskih sredstava za unapređenje stanja šuma. U okviru projekta rukovodstvo Udruženja će donosiocima odluka na nivоu grada jasno preneti stavove građana Užica koji su vlasnici privatnih šuma u Zlatiborskom okrugu, kao i da ponude ekspertizu koja može biti od koristi u procesu izrade Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za šume.

Udruženje takođe planira da ovu praksu koja je započeta u Užicu prenese i u druge opštine Zlatiborskog okruga. Ova je inicijativa već započeta upućivanjem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kojim Udruženje traži informaciju od drugih opština u okrugu o godišnjem iznosu namenskih sredstava fonda u njihovim budžetima, a u cilju upućivanja adekvatnih predloga u ovoj oblasti.

Udruženje vlasnika privatnih šuma “Bor” će o svim prikupljenim podacima blagovremeno obaveštavati javnost Zlatiborskog okuga kroz lokalne medije I svoje kanale komuniakcije. Udruženje ovom prilikom poziva građane da upute svoje predloge Udruženju o najboljem načinu plasiranja sredstava Budžetskog fonda za šume u njihovim sredinama.

Projekat “Šuma za šume – vlast za građane” dobio je grant od švajcarskog projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Projekat traje do kraja februara 2023. godine

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031