fbpx
Društvo Humanost i solidarnost

Radionica za volontere u Čajetini

U čajetinskoj biblioteci je u subotu 22. aprila održana radionica za mlade volontere za podršku deci sa smetnjama u razvoju u opštini Čajetina u kriznim situacijama. Ova radionica je prva u nizu obuka koje su organizovane za čajetinske srednjoškolce i osnovce, kao deo projekta Partnerstvo u zajednici – rešenje krize, koji realizuje udruženje Zlatiborski krug u partnerstvu sa opštinom Čajetina.

Po rečima Zorice Milosavljević, predsednice Zlatiborskog kruga i koordinatorke projekta, trodnevna obuka za mlade volontere je osmišljena tako da se učesnici osposobe za vršnjačku edukaciju, odnosno da mogu svojim vršnjacima da prenesu stečena znanja, iskustva i veštine, kako bi se obezbedila vršnjačka podrška deci sa smetnjama u razvoju u kriznim situacijama.

Zlatiborski krug se kao pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini u vreme vanredne situacije – pandemije izazvane virusom COVID 19 susreo sa nizom problema vezanih za položaj i potrebe korisnika Dnevnog boravka i njihovih porodica. Tako je nastala ideja za projekat Partnerstvo u zajednici – rešenje krize, kojim se kroz sistematski, sveobuhvatan pristup pronalaze rešenja za položaj i potrebe osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica u vreme krize.

Pored zdravstvenih radnika, zaposlenih u obrazovanju i socijalnoj zaštiti, predstavnika svih relevantnih institucija i organizacija, za koje je prošlih meseci organizovana edukacija, izuzetno je važna uloga vršnjaka i vršnjačke edukacije u radu sa decom sa smetnjama u razvoju, a naročito u vanrednim situacijama.

Voditeljke obuke, Jelena Žunić Cicvarić i Aleksandra Polić su pripremile kvalitetan program koji se imlementira kroz tri celodnevne radionice, a na prvoj su se učesnice – mlade volonterke iz srednje škole i 7. i 8. razreda osnovne škole u Čajetini upoznale sa osnovama ljudskih/dečijih potreba i pojmovima predrasuda i stereotipa. Kroz teorijski i praktičan rad, učesnicima su približene teme koje će se u naredne dve radionice produbiti i nakon kojih će uz stečene veštine mlade volonterke moći da budu podrška deci sa smetnjama u razvoju, pre svega korisnicima Dnevnog boravka „Zračak“ u Čajetini.

Projekat „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“ traje godinu dana, od novembra 2022. a podržavaju ga Evropska unija i Vlada Republike Srbije kroz program EU PRO Plus.

Odnosi sa javnošću, Zlatiborski krug

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930