fbpx
Društvo Porodica

Roditelj plus = batine minus

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS ovogodišnji Međunarodni dan porodice, 15. maj je obeležila kao Dan roditeljstva i najavu kampanje RODITELJ PLUS = batine minus čiji će cilj biti pružanje podrške roditeljima i promocija uspešnih primera u odgajanju dece bez fizičkog kažnjavanja.

roditeljplus1

U narednih devet meseci, više od 90 organizacija u Srbiji koje se bave decom, među njima Zlatiborski krug zajedno sa nekoliko hiljada roditelja će zajednički razvijati resurse za bolje, lepše i lakše roditeljstvo i to kroz niz aktivnosti i razmenu i promovisanje pozitivnih iskustava.

Ovom prilikom najavljujemo da će organizacije, članice MODS-a, održati javne akcije u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Užicu, Vranju , Čajetini, Prijepolju i drugim gradovima i pozivamo medije, roditelje, stručnu javnost da se pridruže.

Fizičko kažnjavanje dece često se obrađuje u veoma negativnom kontekstu zakonske zabrane što nam govori da ova tema pogađa roditelje gde su najosetljiviji, jer država nema uređen sistem podrške koji roditeljima omogućava besplatnu i kvalitetnu edukaciju, pružanje informacija i pravovremenu i lako dostupnu podršku u pravom trenutku.
Upravo zbog toga ovu kampanju najavljujemo i kao apel za sistemskom podrškom roditeljima.

Prema podacima 67 odsto dece u zemlji, starosti od dve do 14 godina, doživi neki oblik nasilnog disciplinovanja u porodici. Ohrabrujuće je da i pored toga trećina ispitanih roditelja ne primenjuje fizičku kaznu, što je dokaz da takav način vaspitanja nije stran našoj kulturi.

Više informacija na Facebook stranici: Roditelj PLUS = batine MINUS

Kontakt: Ivana Milojević 062 276 463

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031