fbpx
Društvo Ekologija

SKGO prihvatila projekat Čajetine

Krajem 2016.godine Stalna konferencija gradova i opština je otvorila konkurs za projekte u okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“. Interesovanje za prijavu je bilo veliko a poslato je čak 65 projekata u tri oblasti.

Nakon selekcije doneta je odluka da se podrži deset lokalnih samouprava. U oblasti zaštite životne sredine su prihvaćeni projekti Čajetine, Kruševca i Zrenjanina. što se tiče oblasti unapređenja poslovne klime na lokalnom niovu podržani su projekti Bača, Knića, Knjaževca, Kraljeva, Lazarevca i Loznice, dok je Osečina dobila podršku za projekat iz oblasti prevencije i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou.

Opština Čajetina se na ovom konkursu prijavila sa projektom iz oblasti zaštite životne sredine. Miodrag Gluščević, šef odeljenja za komunalna i pitanja urbanizma i životne sredine Stalna konferencija gradova i opština je za Danas izjavio da Čajetina želi da bude proglašena za prvu eko opštinu u Srbiji. Realizacija ovog projekta podrazumeva edukaciju lokalnog stanovništva, turista i zaposlenih u komunalnim preduzećima, ali i unapređenje sistema upravljanja vodama i otpadom.

Vrednost programa “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza” je nešto više od 32 miliona kruna (oko 3,3 miliona evra) koje je obezbedila Vlada Švedske. Program realizuje Stalna konferencija gradova i opština u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR).

Svrha programa je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave i rodne ravnopravnosti.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930