fbpx
Društvo Humanost i solidarnost

Sportski park na Zlatiboru – saradnja opštine i EU

Na Zlatiboru se privode kraju radovi na izgradnji sportskog parka na početku ulice Sportova. Uređenje ovog prostora je podržano sredstvima Evropske unije kroz programa EU Pro. Evropska unija je obezbedila 115.515 evra dok lokalna samouprava u ovom projektu učestvuje sa 26.981 evra. Teretana na otvorenom je završena, kao i teren za basket i dečje igralište. Ostaje uređenje terena za odbojku i formiranje travnatih površina. Ovo je jedan od poslednjih projekata koji opština Čajetina realizuje u saradnji sa organima Evropske unije.

O podršci EU u realizaciji ovog projekta govori i tabla koja je postavljena na početku radova. Tabla je u međuvremenu prešarana grafitima onih koji su protiv EU i koji veruju da Srbiji nije potrebna pomoć EU.

Deca vole da se igraju na ovom mestu. Imaju bezbedno igralište. Tu su sadržaji kako za starije tako i za mlađe. Roditelji su zadovoljni, dok se deca igraju i oni mogu da se rekreiraju. I svima je drago što Zlatibor ima sportski park. Pored meštana ovo igrališe postaje sve popularnije i kod turista, pošto je završena saobraćajnica koja vodi do šetališta oko jezera.

“Meni se dopada ovo igralište i kada sve bude gotovo verujem da će biti veoma lepo”, rekla je turistkinja Zuhra Nurković za zlatibor.tv. “Deca imaju gde da trče i da se zabave na svežem vazduhu. “Zlatiboru su potrebni ovakvi sadržaji.” Mišljenja meštana su slična, i njima je drago što imaju lep park gde deca mogu da se igraju.

Prethodnih godina, kroz saradnju u okviru programa EU Pro je urađen plan detaljne regulacije za kružni tok “Tić polje” i nabavljena je oprema za GIS sistem opštine Čajetina. Za četiri projekta opština Čajetina je dobila donacije od oko 173.000 evra, uz učešće lokalne samouprave od oko 40.000 evra. Ovo je samo nastavak saradnje koju opština Čajetina ima sa Evropskom unijom i članicama EU. Pored programa EUPro lokalna samouprava je učestvovala i u projektima “TIPS4EU – Evropa za građane”, zatim tu su bili i projekti prekogranične saradnje u oblasti poljoprivrede i obrazovanja, kao i programi u oblasti ekologije i upravljanja otpadom.

Na ovakvim projektima, građani vide kako izgleda saradnja lokalne samouprave i Evropske unije i podrška EU. S druge strane za lokalne samouprave pomoć EU u uvođenju GIS sistema i modernizaciji je daleko značajnija jer se radni procesi digitalizuju. Na ovaj način rad lokalne samouprave je efikasniji a građani brže rešavaju svoje probleme.

Realizacija projekata u saradnji sa EU je za opštinu Čajetina, imala dvostruku koristi, pored finansijskih sredstava opštinski službenici su stekli neprocenjivo iskustvo u realizaciji projekata, budžetiranju i pripremi dokumentacije po standardima Evropske unije. Istovremeno, kroz saradnju sa agencijama Evropske unije uspostavljeni su brojni kontakti i otvorene su mogućnosti saradnje i u drugim programima Evrposke unije i članica EU. Uspešna realizacija projekata je opštini Čajetina obezedila i pozitivnu reputaciju kod međunarodnih institucija kao pouzdan partner.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930