fbpx
Društvo Obrazovanje

Srednjoškolcima predstavljeno Savetovalište za mlade

U biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, u sredu 24. januara, srednjoškolcima je predstavljeno novootvoreno Savetovalište za mlade sa problemima u ponašanju i stručnjaci koji tamo rade.

Udruženje građana Zlatiborski krug je, u okviru projekta “Most“ koji realizuje u Čajetini, pokrenulo Savetovalište za mlade sa problemima u ponašanju u cilju unapređenja međusektorske saradnje u resocijalizaciji i prevenciji asocijalnog ponašanja dece i mladih sa problematičnim ponašanjem. Iako se projektne aktivnosti i rad Savetovališta promovišu putem medija i društvenih mreža, direktan kontakt angažovanih stručnjaka sa mladima, među kojima su možda i neki budući korisnici, je zbog svoje delotvornosti neophodan.

Izvor: Zlatiborski krug

Na predstavljanju Savetovališta u čajetinskoj biblioteci su bili prisutni učenici srednje Turističko-ugostiteljske škole sa svojim profesorkama Sofijom Pavlović i Brankicom Manojlović i pedagogom Brankom Sokić. Vesna Belčević, rukovodilac Savetovališta im je u svom obraćanju iznela osnovne ciljeve postojanja ovakvog Savetovališta u Čajetini i ohrabrila ih da se jave ukoliko imaju neke probleme koje ne mogu sami da reše, ili konflikte koje ne mogu da razreše.

Stručnjaci koji su angažovani u Savetovalištu su se predstavili i ukratko objasnili u čemu se sastoji posao kojim se bave i kako će u Savetovalištu izgledati rad sa korisnicima.

Mirjana Lončar Jelisijević, psiholog, je govorila uopšteno o adolescentskom periodu i problemima sa kojima se mladi generalno suočavaju, a pedagog, Milan Tucović je pozvao učenike da iskoriste ovu priliku i pokušaju da reše neke probleme koji ih muče uz pomoć stručnjaka, u atmosferi apsolutne poverljivosti i zaštite korisnika.

Mira Gledović, socijalna radnica, rekla je da je u Savetovalištu počeo rad sa prvim korisnicima i da je to mesto gde se rešavaju, između ostalog, i porodični problemi, tako da je otvoreno i za članove prodica korisnika. U dogovoru sa Centrom za socijalni rad, Savetovalište će prihvatati korisnike za koje se pokaže da bi takav rad za njih bio koristan, a usko će sarađivati sa školskim Timovima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Izvor: Zlatiborski krug

Čajetinski srednjoškolci mogu da se obrate školskom pedagogu, Branki Sokić da preko nje zakažu dolazak u Savetovalište, a mogu to i sami da učine telefonskim pozivom Vesni Belčević koja je rukovodilac Savetovališta.

Ovaj projekat se realizuje u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Izvor: Zlatiborski krug

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930