fbpx
Društvo Obrazovanje Vremeplov

Osamdeset godina od oslobođenja Čajetine

Na današnji dan pre osamdeset godina Čajetina je oslobođena od okupatorskih i kvislinških vojnika. Trupe Užičkog partizanskog odreda su u to vreme nizom akcija naterale nemačke trupe u defanzivu i odstupanje. O oslobođenju Čajetine podaci se mogu naći u knjigama “Zlatibor u ratu i revoluciji 1941-1945” i u “Istoriji Užica”.

Autori obe monografije su saglasni da su se partizanske čete sredinom septembra 1941.godine prikupile na Palisadu kako bi se od Nemaca oslobodile Čajetina i Užice. Za napad su se prikupile Zlatiborska, Račanska i Užička četa.

Položaj okupacionih jedinica u zlatiborskom okrugu je postao vrlo težak. Nemci su pokušavali da teret borbe protiv partizana prebace na četničke odrede i žandare i da se njihove jedinice povuku. Odluku o povlačenju iz Užica Nemci su doneli 20.septembra. U to vreme je doneta i odluka da se kvislinškim jedinicama da naoružanje i municija za borbu protiv partizanskih odreda.

Kako bi se izbeglo krvoproliće partizani i četnici su pregovarali ali se na kraju sve svelo na kupovinu vremena. Partizani su okupljali trupe za napad na Čajetinu i Užice dok su četnici već imali informaciju da Nemci napuštaju zlatiborski okrug i da će Čajetinu i Užice dobiti bez borbe.

Pošto nije bilo dogovora Zlatiborska. Račanska i Užička četa su se pod komandom Slobodana Sekulića pripremile za napad na Čajetinu. Sa napadom se požurilo jer su partizanske patrole javljale da iz Užica u Čajetinu stižu kamioni sa oružjem i municijom. Jedan od kamiona partizani su zarobili kod Jevremovića.

Pre podne 21.septembra partizanske čete su krenule sa Palisada ka Čajetini preko “Kaldrme”. Kako su se žandari i četnici grupisali oko zgrade sreskog načelništva, žandarmerijske stanice i kafane Rujno tu je i došlo do sukoba. Parizani su pozvali žandare i četnike da se predaju. Na ovaj zahtev četnici su odgovorili vatrom. Posle kraćeg puškaranja oko zgrade sreskog načelstva i kafane Rujno četnici i žanadari su se predali. Na svu sreću sukob je završen bez mrtvih, uz nekoliko ranjenih. Partizani su zarobljene četnike i žandare pustili da idu kućama uz opomenu da im izdaja neće biti oproštena i drugi put.

Partizani su u Čajetini zarobili dva puškomitraljeza, više desetina pušaka, ručne bombe i nekoliko pištolja. Po oslobađanju Čajetine partizanske jedinice su nastavile nastupanje ka Užicu koje će biti oslobođeno 24.septembra.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930