fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Vremeplov

U pripremi dokumentarac o stradalim zarobljenicima

U junu mesecu na Zlatiboru su snimani kadrovi dokumentarnog filma koji je posvećen srpskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu. Između 1915 – 1918.godine kroz Austro – Ugarske logore na teritoriji današnje Češke je prošlo više desetina hiljada zarobljenika iz Srbije. Film “Iza bodljikave žice” prati sudbine srpskih zarobljenika u logoru Jindrihovice.

Reditelj Sanjin Mirić je nedavno pronašao spisak stradalih srpskih zarobljenika u logoru Jindrihovice. Ovaj spisak sadrži podatke o 2.500 zarobljenika koji nisu dočekali slobodu. Austrijske vlasti su u svojim dokumentima upisivali ime i prezime zarobljenika, religiju, godinu rođenja i jedinicu kojoj je pripadao. Istražujući ovu temu Mirić je utvrdio da za veliki broj stradalih zarobljenika porodice nikada nisu saznale gde počivaju njihovi najmiliji.

“Moja ideja je da porodice konačno saznaju gde su sahranjeni njihovi pretci. Radili smo veliki broj interviju i vidi se da ljudima iako je prošlo stotinu godina od završetka I svetskog rata znači ta spoznaja da je misterija njihovih predaka rešena,” ističe Mirić.

On navodi da je ovo bio mukotrpan i težak zadatak povezati porodice. Kada je u pitanju zlatiborski kraj porodice Šućurović i Šišović su konačno saznalo sudbinu svojih predaka.

Ovih dana je počelo snimanje igranog dela, a očekuje se da film bude završen tokom ove godine i da bude emitovan na Češkoj državnoj televiziji. Rad na ovom projektu svi zainteresovani mogu pratiti na facebook stranici Rodoljub

Tokom I svetskog rata Austro – Ugarska je zarobljenike koristila kao robovsku radnu snagu pa su logoraši za tri godine gradili rezervoar za vodu u logoru, puteve, kao i zgrade za hemijsku fabriku u obližnjem Sokolovcu. U logoru Jindrihovice je od posledica bolesti, neuhranjenosti i teškog rad nastradalo više od 7.000 srpskih zarobljenika. Po završetku Velikog rata u Jindrihovicama je podignut Mauzolej gde su preneti posmrtni ostaci 7.100 srpskih zarobljenika kao i 189 ruskih.

Komantar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Nije ih u Jindrihovicama stradalo 7000. Toliko ih je stradalo u celoj Češkoj. U Jindrihovicama je stradalo oko 2ipo hiljada, kao i u logoru Braunau. Ostalih oko 2000 je stradalo na raznim mestima po Češkoj, posle su skoro svi preneti u kosturnicu u Jundrihovicama.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031