fbpx
Društvo Humanost i solidarnost

U pripremi protokol o zaštiti dece

U Čajetini je 27.decembra održan okrugli sto na kome je razmatran predlog lokalnog međusektorskog protokola o zaštiti dece od nasilja i zlostavljanja i zanemarivanja. Sastanku su prisustvovali predstavnici škola, nevladinog sektora, lokalne samouprave, medija i Crvenog krsta. Protokolom je planirano formiranje tročlanog zajedničkog tela koje bi koordiniralo svim akcijama u ovog oblasti. Na sastanku su se razmatrali operativni delovi protokola, sastav zajedničkog tela, odgovornost članova, vreme sastajanja i vođenje statističke evidencije.

Jagoda Jeremić, lokalni koordinator je ovim povodom u izjavi za medije rekla da je ovaj sastanak deo aktivnosti u okviru projekta Zagovaranje za kreiranje i primenu Lokalnog međusektorskog protokola o saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja pod sloganom i sa porukom: “Život bez nasilja – za svako dete! Udruženi u zaštiti dece od nasilja!”, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i UNICEF-om, uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

Projektom su planirane aktivnosti na izradi protokola, kao i aktivnosti kojima smo informisali javnost kako o samom projektu tako i uopšte o temi nasilja nad decom.

O nasilju nad decom se govorilo na radionici za članove đačkog parlamenta OŠ Dimitrije Tucović, a organizovana je i izložba radova na temu “Moj zaštitnik”. Ovim povodom je organizovana i tribina na kojoj se govorilo o zakonskim okvirima i mogućnostima prevencije nasilja nad decom. U januaru će biti poznati i rezultati literatnog konkursa “Imam pravo da odrastem srećno”

Udruženje građana Zlatiborski krug se u ovaj projekat uključilo u septembru 2017.godine a planirano je da usaglašeni tekst protokola bude potpisan u toku januara 2018.godine. Protokol će potpisati sve tri osnovne i srednja škola, PU Radost, policijska stanica, Dom zdravlja, Crveni krst, Centar za socijalni rad, mediji kao i lokalna samouprava.

“Mi bi želeli da na svečanosti povodom potpisivanja protokola učesnici literarnog konkursa pročitaju svoje radove i pokažu kako svojim očima vide položaj i prava deteta, rekla je na kraju Jagoda Jeremić.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930