fbpx
Društvo Humanost i solidarnost

U Užicu predstavljen projekat “EU Resurs centar za civilno društvo”

Nedavno predstavljeni projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ (EURC), koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Beogradska otvorena škola sa partnerima, predstavlja četvorogodišnju inicijativu koja će omogućiti umrežavanje organizacija, jačanje njihovih kapaciteta i kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo, medije i neformalne grupe.

U okviru projekta, sa ciljem da predstavnike civilnog društva upozna sa mogućnostima koje će projekat doneti u naredne četiri godine, u Užicu je održan sastanak sa organizacijama, medijima i neformalnim grupama. „EU Resurs centar info dan“ poslužio je i kao prilika da se prikupe informacije o konkretnim potrebama organizacija civilnog društva, a slični događaji biće održani i u Novom Sadu, Nišu, Boru i Jagodini.

„Projekat EURC je osmišljen kao mehanizam podrške civilnom društvu, usmerenom na proces reformisanja i predstavljanja rešenja i politika koje unapređuju društvo u kome živimo. Podrška u okviru projekta je konkretna i dostupna organizacijama i neformalnim inicijativama iz svih krajeva Srbije“, izjavila je Bojana Džulović, menadžerka projekta EURC za civilno društvo u Srbiji.

„EURC u Užicu postaće mesto okupljanja organizacija civilnog društva zapadne i jugozapadne Srbije, generisaćemo i podržati ideje za razvoj civilnog društva, njihovo angažovanje na promociji evro integracija, osnovnih vrednosti na kojima počivaju demokratska društva. Nalazimo se na samom početku implementacije i želimo da čujemo potrebe i izazove sa kojima se suočavaju organizacije u svom u radu i da zajedno pokušamo da prevaziđemo naše slabe strane, uposlimo jake, sarađujemo i tako se dopunjujemo na putu izgradnje Srbije kao evropske i demokratske zemlje u kojoj njeni građani i građanke u svakom delu zemlje žive kvalitetnije i bolje“, izjavila je Jelena Žunić Cicvarić, iz Užičkog centra za prava deteta, jednog od regionalnih partnera projekta.

Na sastanku u Užicu istaknuto je da je EURC je mesto podrške za civilno društvo u procesu EU integracija, a najavljeno je i da će prvi grantovi u okviru projekta biti dostupni od 15. maja. Sve informacije možete potražiti na sajtu www.euresurscentar.bos.rs.

Tokom četiri godine trajanja, projekat će osnažiti najmanje 300 organizacija civilnog društva i 280 neformalnih grupa i omogućiti im da doprinesu sprovođenju i praćenju reformi u procesu pridruživanja Srbije EU. Podrška civilnom društvu podrazumevaće ne samo program finansijske podrške, već i program jačanja internih kapaciteta kroz treninge i individualna mentorstva.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930