fbpx
Društvo Obrazovanje

USH i FMI organizovali radionicu za Zlatiborske medije

U Užicu je u petak, 7.septembra organizovana radionica za medije na temu “Uloga medija u podizanju svesti o poziciji osoba sa invaliditetom /hendikepom u društvu”. Radionici su prisustvovali novinari iz TV5, Radio Požega, Radio Užice, portali Infoera.rs, uzickarepublikapress.rszlatibor.tv

O položaju i poziciji osoba sa hendikepom su govorili Milan Janković i Marina Lukić, predstavnici Udruženja studenata sa hendikepom i eksterti iz oblasti unapređenja položaja osoba sa hendikepom. Novinari su ovom prilikom mogli da se upoznaju sa pravilnom terminologijom prilikom pisanja tekstova iz ove oblasti. Tokom razgovora je konstatovano da trenutno mediji imaju senzacionalistički pristup kada izveštavaju o osobama sa hendikepom i da treba menjati tu praksu.

Posebno je skrenuta pažnja na socijalnu inkluziju kako bi sve marginalizovane grupe postale deo zajednice i da se prekine česta praksa segregacije osoba sa hendikepom.

Diskutovalo se o postojećim modelima kako zajednice rešavaju probleme osoba sa hendikepom i da su tu trenutno dominantni saosećajni, medicinski i socijalni model, i da bi trebalo da se saosećajni i medicinski model u potpunosti zamene socijalnim modelom.

U ovom delu radionice novinari su trebali da odgovore na niz od pet pitanja i da odrede koji odgovori pripadaju kom modelu. Na ovaj način se jasno moglo videti kako modeli prave kalupe koji su i danas jako ukorenjeni kako u medijskom prostoru tako i u svakodnevnom životu, počevši od stereotipa da je hendikep vid božje kazne ili se naglašava medicinsko stanje osobe sa hendikepom.

Na radionici se govorilo i o merama koje su predviđene konvencijom Ujedinjenih Nacija iz 2004.godine a kojom su definisane četiri mere podrške (uklanjanje arhitektonskih barijera, uvođenje personalnog asistenta, afirmativne mere u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, kao i uvođenje asistivnih tehnologija.

Posebno je bio interesantan deo u kome su novinari trebali da reše jednu hipotetičku situaciju u kojoj se osoba sa hendikepom suočava sa diskriminacijom u sferi zapošljavanja. Ova vežba je pokazala kako se lako upada u zamku stereotipa i diskriminacije i da se poslodavci prvenstveno zbog neznanja ali i straha odlučuju pre da plate penale nego da zaposle osobu sa hendikepom.

Radionica je pokazala da je medijski prostor mesto gde bi osobe sa hendikepom mogle najlakše da budu socijalno uključene u zajednicu i da pruže svoj maksimum.

Radionica je realizovana u okviru projekta “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom”, koji sprovode Forum mladih sa invaliditetom, u partnerstvu sa Udruženjem studenata sa hendikepom, SeConS grupom za razvojnu inicijativu i Udruženjem za mlade Srbije.

Projekat se realizuje u periodu od januara 2018. do juna 2020. godine i ima za cilj unapređenje građanske participacije mladih sa invaliditetom /hendikepom putem razvoja digitalne i medijske pismenosti. Projekat se realizuje u okviru programa Evropske unije ”Unapređenje civilnog društva i
medijskih programa 2016-2017”

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031