fbpx
Društvo Humanost i solidarnost Obrazovanje

Vršnjačka edukacija i inkluzija

Čajetina, 23. februar 2017. – U Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ u Čajetini je 22. februara ralizovana radionica volontera i korisnika „Zračka“. Ove radionice su deo projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji se sprovodi kao deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne gore.

Krajem protekle godine, za volontere je organizovan dvodnevni seminar čiji je cilj bio povećanje kompetencija i veština volontera za obezbeđivanje podrške deci i mladima sa smetnjama u razvoju, a sadržaj obuke je obuhvatio teme razvijanja inkluzije, asisitvne tehnologije, zakonskih propisa u polju obrazovanja i socijalne zaštite dece sa smetnjama u razvoju, timski rad i komunikacija sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju.

Početkom ove godine, volonteri iz Užica i Čajetine su započeli rad sa učenicima specijalne škole „Miodrag V. Matić“ u Užicu i sa korisnicima Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ u Čajetini, kako je projektom predviđeno. Realizacijom radionica u kojima volonteri rade sa korisnicima razvija se inkluzija i podstiče se vršnjačka edukacija, što predstavlja jedan od ciljeva projekta koji se realizuje pod sloganom: Obrazovanje bez granica.

Prema rečima Milke Vasiljević, direktorke osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, koja je nosilac projekta i u kojoj je smešten Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, radionice su zamišljene kao vid druženja korisnika „Zračka“ i njihovih mladih drugara, kroz koje će korisnici razvijati veštine i sposobnosti neophodne za savladavanje svakodnevnih obaveza. Trenutno je u toku nabavka opreme za Asistivni centar u Čajetini, u kojem će volonteri na radionicama redovno pomagati korisnicima da upotrebom asisitvne tehnologije lakše savladavaju obrazovni program.

Projektom je predviđeno da se radionice sa volonterima organizuju svake nedelje, a po rečima mr Zorice Milosavljević, asistenta na projektu i predsednice udruženja Zlatiborski krug, realizacija radionica će se nastaviti i nakon isteka projekta.

Projekat je započet u oktobru 2016. godine, traje 15 meseci, a finansira ga Evropska unija.
U Srbiji, projekat realizuje osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V, Matić“ iz Užica. U Crnoj Gori, realizator projekta je „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama iz Berana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Vesna Belčević, program asistent
Osnovna škola “Dimitrije Tucović”
Čajetina

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

November 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930