fbpx
Društvo Istorija

Zategnuti odnosi između Nemačke i Poljske

Četvrtak, 31.avgust 1939.godine 
Berlin – Varšava

Poslednjih dana su odnosi između Rajha i Poljske potpuno narušeni i lako može doći do rata. Nemačka već nekoliko godina zahteva da se status Dancinga i poljskog koridora preispitaju. Stav vlade u Berlinu je da bi Dancing (Gdanjsk) sa većinski nemačkim stanovništvom trebao da izgubi status slobodnog grada i da postane deo Rajha. Što se tiče poljskog koridora predlagalo se da nemačka izgradi saobraćajnicu koja će povezivati Istočnu Prusku sa Nemačkom. Poljska vlada je ove predloge odbila smatrajući da je to samo uvod u dalje zahteve, kakve je Rajh svojevremeno postavio pred Čehoslovačku godinu dana ranije. Vođa Rajha Adolf Hitler je 28.aprila objavio prestanak važenja Nemačko-poljskog pakta o nenapadanju i pomorskog sporazuma sa Veliko Britanijom.

Kancelarija Rajha 1939 – Izvor – Bundesarchiv, Bild 146-2006-0097 / Breuer, Kurt / CC-BY-SA 3.0

U toku proleća i leta ove godine diplomatske aktivnosti su zamrle, da bi pre par dana ponovo dobile na zamahu. Situacija se dramatično izmenila pošto su Sovjetski savez i Nemačka 23.avgusta sklopili pakt o nenapadanju. Sporazumom je predviđeno da će Nemačka i SSSR neće međusobno napasti i da neće ulaziti u neprijateljske saveze.  U diplomatskim krugovima ovo je bio jasan signal da Nemačka razmišlja o vojnom razrešenju spora sa Poljskom.

Francuska i Velika Britanija su na ovu vest odgovorile snažnom diplomatskom akcijom a već 25.avgusta je sklopljen anglo-poljski obrambeni sporazum kojim je ojačan francusko – poljski savez iz 1921.godine. Sporazumom su Poljska i Velika Britanija ugovorile vojnu saradnju u slučaju napada druge evropske države. Velika Britanija je potom pokušala da obnovi pregovore između Nemačke i Poljske ali bez uspeha.

Potpisivanje Pakata o nenapadanju između Nemačke i SSSRa Izvor – wikipedija-National Archives & Records Administration

Poljski mediji su ovih dana izveštavali o napadu na železničku stanicu Mostji u čijoj blizini se nalazi strateški važan Jablunkov tunel u blizini poljsko – slovačke granice. Lokalni nemački zvaničnici su ovim povodom uputili izvinjenje uz izjavu da se radilo o akciji psihički nestabilnih pojedinaca. Poljaci su takođe uznemireni jer nemački avioni svakodnevno narušavaju vazdušni prostor u graničnim oblastima.

Britanski ambasador Henderson je 29.avgusta izneo nove predloge u vezi rešenja nemačko – poljskog spora a prema instrukcijama vlade u Londonu. Nezvanično se saznaje da su razgovori između britanskog ambasadora i vođe Rajha, Adolfa Hitlera bili veoma burni i da su završeni bez dogovora. Hitler je ovom prilikom pristao na direktne pregovore sa vladom Poljske ali pod uslovom da poljski predstavnici doputuju u Berlin već 30.avgusta do 12 časova. Rajhkancelar je ovom prilikom ponovio zahteve da se Dancing i koridor vrate Rajhu.

Varšava 1925 Izvor: wikipedija – Adrianwolowski

S druge strane vlada u Varšavi je 30.avgusta u 14.30 objavila opštu mobilizaciju kao preventivnu meru zbog agresivnog držanja Nemačke. Diplomatski napori ne prestaju ni danas kako bi se izbegao rat. Britanska ambasada u Berlinu i danas pokušava da oživi pregovore između Nemačke i Poljske a poslednji predlog podrazumeva vraćanje Dancinga u okvire Nemačke i plebiscit na teritoriji poljskog koridora za godinu dana pod kontrolom Velike Britanije, Francuske, Italije i Sovjetskog saveza.

Ambasadori Jozef Lipski i Nevil Henderson Izvor: ww2days.com

Na ovaj predlog ambasador Lipski je zatražio razgovor sa ministrom spoljnih poslova Rajha von Ribentropom u vezi nastavka pregovora. Dalje vesti se mogu očekivati ove večeri.

Ovaj tekst je realizovan u okviru projekta Vremeplov kojim se obeležava 80 godina od početka II svetskog rata koji zajednički pripremaju Muzej maketa As i portal zlatibor.tv.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

April

Kupindo