fbpx
Društvo Obrazovanje

Zlatiborski krug organizovao obuku za prosvetne radnike

U osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini, ovog vikenda je održan akreditovan seminar „Inkluzija od teorije do prakse 2“.

Učesnice su bile vaspitačice i defektolog iz predškolske ustanove „Radost“ iz Čajetine i sa Zlatibora, nastavnice iz osnovnih škola sa Zlatibora, iz Mačkata, Sirogojna i Čajetine i profesorke iz čajetinske srednje škole. Ova obuka je deo projekta „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“, koji udruženje Zlatiborski krug realizuje u partnerstvu sa Opštinom Čajetina.

Cilj obuke je osnaživanje prosvetnih radnika za rad sa decom sa razvojnim smetnjama, naročito u vreme specifičnih kriznih situacija kao što su pandemije i druge vanredne situacije. Voditelji obuke, Bojan Grujić, diplomirani pedagog i Tatjana Simić, doktor medicinskih nauka, direktorka specijalne škole „Vukašin Marković“ u Kragujevcu, su učesnicima približili metode i principe rada sa decom sa različitim razvojnim poteškoćama. Po rečima predavača, učesnice su bile izuzetno motivisane za rad i svojim pitanjima i komentarima su doprinele uspehu seminara.

Zorica Milosavljević, koordinatorka projekta, koja je kao nastavnica biologije i pedagoški savetnik u osnovnoj školi u Čajetini i sama bila učesnica ove obuke, navodi kako je inkluzija dobro zamišljena ali se u praksi nailazi na probleme kao što je nedovoljna obučenost prosvetnih radnika sa rad sa decom sa smetnjama u razvoju, odeljenja sa velikim brojem učenika, neobučenost nastavnika za korišćenje asistivne opreme i nedostatak stručne podrške. Obuke ovog tipa su zato veoma značajne, a seminar „Inkluzija od teorije do prakse 2“ je odgovorio na neka pitanja i neke od potreba učesnica za stručnom podrškom u njihovom radu.

Projekat „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“ se bavi sistematskim pristupom pružanju podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama, pa je u edukativnom delu, u prethodnom periodu organizovana obuka za zaposlene u lokalnoj upravi i lokalnim organizacijama i udruženjima, Centru za socijalni rad i Pružaocima usluga socijalne zaštite, a poslednja obukom su obuhvaćeni zaposleni u obrazovanju.

U nastavku projekta je predviđena izrada Protokola o pružanju podrške osobama sa smetnjama u razvoju u opštini Čajetina u periodima pojačanih i specifičnih potreba kao što je pandemija ili neka druga vanredna situacija. U procesu izrade Protokola će učestvovati predstavnici svih relevantnih lokalnih ustanova, institucija, udruženja i organizacija koji će, svako iz svog ugla definisati probleme koji su se istakli u vreme pandemije i uticali na položaj osoba sa smetnjama u razvoju, kao i u pronalaženju načina da se ti problemi u budućnosti prevaziđu.

Projekat „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“ traje godinu dana, a realizuje se uz podršku Evropske unije i Vlade Republike Srbije kroz program EU PRO Plus.

Izvor: Zlatiborski krug

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930