fbpx
Društvo Ekologija

Zlatiborski krug uključen u projekat “Klimatski paket”

Udruženje građana Zlatiborski krug iz Čajetine je, zajedno sa organizacijama Ambasadori održivog razvoja i životne sredine i Mikser, iz Beograda, uključeno u projekat adaptacije i nadogradnje „Klimatskog paketa“ – interaktvnog, edukativnog paketa za decu i mlade u Srbiji.

Klimatski paket” je nastao u Rusiji 2015. kao deo međunarodnog pilot-projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP. Interdisciplinarni tim ruskih eksperata, uključujući klimatologe, geografe, biologe, ekonomiste, stručnjake za životnu sredinu, pedagoge i nastavnike, kreirao je originalni paket (http://climate-box.com/), koji je do sada preveden i primenjivan u sedam država istočne Evrope i centralne Azije

Ovaj paket sadrži udžbenik, prilagođen radu sa učenicima od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, kviz sa 100 kviz-kartica za interaktivnu proveru znanja, mapu-poster klimatskih promena, kao i poseban Vodič za predavače, za primenu „Klimatskog paketa“. Udžbenik i čitav materijal u okviru paketa su adaptirani i obogaćeni primerima iz Srbije, tako da se sadržaj maksimalno približi učencima.

Vodič pruža konkretne primere za implementaciju sadržaja „Klimatskog paketa“ u okviru predmetne nastave i vannastavnih aktivnosti, dajući ideje predavačima, kako da na interesantan i zanimljiv način pokrenu učenike da se bave istraživanjem negativnog uticaja klimatskih promena na život oko nas i pronalaženjem i primenom načina da se taj uticaj umanji. U okviru Vodiča je tabelarno prikazana povezanost sadržaja udžbenika sa sadržajem Osnova predškolskog programa vaspitanja i obrazovanja i Programa nastave i učenja u osnovnoj i srednjoj školi.

Ovaj paket mogu da koriste i oni koji rade sa mladima u okviru ekoloških i drugih udruženja, u cilju podizanja nivoa svesti i znanja o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine, i organizovanja društvenih akcija kako bi se šira javnost animirila da u svakodnevnom životu primenjuje mere koje doprinose smanjenju efekata klimaskih promena i održivom razvoju.

Zlatiborski krug, kao organizacija sa značajnim iskustvom u realizaciji programa obuke za mlade u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja i građanskog aktivizma, već godinama u Čajetini organizuje edukativne i praktične aktivnosti vezane za odživi razvoj. Pre dve godine, Zlatiborski krug je realizovao program Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina”, u okviru kojeg je pokrenut Savet za održivi razvoj i edukaciju opštine Čajetina, pri osnovnoj školi Dimitrije Tucović”, u čijem su sastavu predstavnici lokalnih nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, medija, biznis sektora i lokalne uprave, u cilju umrežavanja svih relevantnih lokalnih faktora u radu na planiranju i implementaciji aktivnosti vezanih za održivi razvoj i zaštitu životne sredine u opštini.

Po rečima Zorice Milosavljević, predsednice Zlatiborskog kruga i koordinatorke projekta, uključivanjem u realizaciju ovog novog projekta, Zlatiborski krug nastavlja da bude primer organizacije koja u maloj sredini sprovodi velike projekte i ostvaruje značajne rezultate.

S obzirom na ubrzane klimatske promene na čitavoj planeti, neophodno je da obrazovanje od najranijeg uzrasta bude usmereno na zaštitu životne sredine i održivi razvoj. U tom cilju, ovaj projekat obuhvata i niz treninga za predavače iz oblasti biologije, geografije, fizike i zaštite životne sredine, kako bi učesnici razvili veštine prenošenja znanja o klimatskim promenama.

Projekat adaptacije „Klimatskog paketa“ za Srbiju odvija se u okviru projekta u oblasti klimatskih promena koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz tehničku podršku Programa UN za razvoj i finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930